Veiksmīgi noritējusi kontaktbirža zinātniekiem un pētniekiem Latvijā un citur pasaulē

3. jūnija pēcpusdienā norisinājās tiešsaistes kontaktbirža, kurā pulcējās tuvu pie 200 Latvijas izcelsmes zinātnieki un pētnieki no visas pasaules, lai iepazītos un apmainītos ar savām pētījumu idejām saistībā ar 5. maijā Latvijas Zinātnes padomes izsludināto fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu atklāto konkursu,

Kā klausītāji bija aicināti arī valsts pārvaldes darbinieki, sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kā arī  uzņēmēji, lai plašākam lokam būtu iespēja izzināt, kas ir aktuāli pētniekiem šobrīd un meklētu saskares punktus sadarbībām projektos un citās iniciatīvās. Dalībniekiem bija iespēja informēt domubiedrus par savām idejām vairākās paralēlās grupās, kas bija organizētas balstoties uz noteiktajiem prioritārajiem virzieniem zinātnē. 

Matīss Reinfelds, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības pārstāvis, kurš pats ir pētnieks Grācas Tehniskajā Universitātē un ir viens no pasākuma organizatoriem  uzskata, ka  zinātne ir globāla, papildinot: “Pietiek ar vienu pēcpusdienu, lai sāktu lielisku sadarbību ilgtermiņā.”

Agnis Stibe, Mākslīgā intelekta programmas direktors un transformācijas profesors Normandijas biznesa skolā Francijā, diasporas uzņēmēju, profesionāļu un zinātnieku kustības #esiLV pārstāvis,  uzskata:  “Latvijas zinātne ir tik liela, cik tālu iet tās zinātnieks. Kaut arī izkaisīti pa plašo pasauli, mēs esam aktīvi, varoši, griboši un daroši. Un tas viss nes ieguldījumu mūsu pašu Latvijas stiprināšanai. Ja vēl kāds domā, ka sadarbība ārpus Latvijas ir grūta, tad paskatīsimies uz Rubika kubu. Tas ir grūts tikai tik ilgi, kamēr tas nav kārtīgi saprasts un pamēģināts. Tamdēļ šodienas kontaktbiržā šo domāšanu izmainījām visi kopā.”

Ieva Siliņa, Valsts prezidenta ārštata padomniece zinātnes un izglītības politikas jautājumos, kura bija arī viena no kontaktbiržas grupas moderatorēm, papildina: “Kontaktbirža ir lieliska iespēja ne tikai atrast partnerus topošajiem projektu pieteikumiem, bet arī uzzināt, kādus pētījumu virzienus attīsta citi latviešu zinātnieki visā pasaulē. Ir tik pozitīvi uzlādējoši dzirdēt stāstus no “mūsējiem” Amerikas Savienotajās valstīs, Šveicē, Vācijā un apliecinājumus tam, ka tieši sadarbība ar Latvijas zinātniekiem viņiem rada kopības sajūtu ceļā uz kopīgiem sasniegumiem.”

Aleksandra Boikova, Kembridžas Universitātes Latvijas Studentu biedrības priekšsēdētāja, kura piedalījās pasākuma organizēšanā saka: “Manā pieredzē sadarbība ir pētniecības neatņemama sastāvdaļa. Tā ir nepieciešama konkurētspējīgai zinātnei, lai radītu izcilus un reproducējamus pētījumus, kuru rezultātā rodas ietekmīgi atklājumi. Kad izcili prāti apvienojas, viņu radošais darbs ir vairāk vērts, nekā individuālo daļu summa. Tāpēc vēlos veidot augsni kopīgām iniciatīvām ar Latvijas zinātnes virzītājiem.”

Kontaktbiržu organizēja Latvijas Zinātnes padome kopā ar Eiropas Latviešu apvienību, biedrību “Ekonomiskā sadarbība un investīcijas Latvijai” (#ESI.LV), Latvijas studentu un pētnieku  asociāciju Lielbritānijā (ALSRUK), Latvijas Jauno zinātnieku apvienību, Kembridžas universitātes Latvijas studentu biedrību. Informatīvo atbalstu sniedza Izglītības un Zinātnes ministrija, Research Latvia, Euraxess Latvia, Latvijas Zinātņu akadēmija, PostDoc Latvia, Ar pasaules pieredzi Latvijā, Labs of Latvia, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.