Apvārsnis Eiropa
Apvārsnis Eiropa ievieš jaunu atbalsta mehānismu “Hop-On Facility” jeb pievienošanās konsorcijiem iespēju

Šogad Apvārsnis Eiropa ieviesīs jaunu atbalsta mehānismu – “Hop-On Facility” (HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS-07-01) jeb pievienošanās iespēju. Tās mērķis ir papildus dalībnieku iesaiste no jaunajām Eiropas Savienība (ES) valstīm esošajos projektos.

Šis mehānisms ļauj vienam papildu dalībniekam no t.s. Dalības paplašināšanās valstīm (t.sk. Latvijas) pievienoties jau apstiprinātiem Horizon Europe 2. pīlāra vai Eiropas Inovācijas padomes (EIC) “Pathfinder” projektiem (t.i., projektiem ar jau parakstītiem finansēšanas līgumiem). Pieteikšanās atvērta konsorcijiem, kuri ir noslēguši līgumu ar Eiropas Komisiju. Ir publicēts un tiks regulāri atjaunots šādu Apvārsnis Eiropa projektu saraksts. Uz 16.martu ir 21 šāds projekts.

Aptuveni 40 miljoni eiro tiks sadalīti 80 projektiem (200 000 – 500 000 EUR par projektu), lai integrētu vienu papildu dalībnieku projektā, vienlaikus papildinot projekta uzdevumus vai darba paketes un izmaksas, kas radušās papildu dalībniekam. Galvenajam ieguvējam no budžeta palielinājuma ir jābūt jaunajam partnerim ar 100% finansējumu. Vienīgais izņēmums ir koordinācijas maksa – konsorcija koordinators var saņemt līdz 10% no palielinātā budžeta.

Priekšlikumu jauna dalībnieka iekļaušanai iesniedz projekta koordinators. Pieteikumā ir jāparāda jaunā partnera pētniecības un inovācijas pievienotā vērtība projektam. Turklāt visiem esošajiem partneriem ir jāvienojas par šī jaunā partnera pievienošanu.

Starp Hop-On Facility pieteikumiem būs konkurss. Ja divi pieteikumi vērtējumā saņems vienādu punktu skaitu, tad priekšroka tiks dota tam pieteikumam, kas ir īpaši saistīts ar zaļo vai digitālo pāreju ekonomikā.

2022. gadā ir divi iesniegumu termiņi – 20. aprīlis un 10. novembris.

Vairāk par Hop-On Facility EK Funding&Tenders mājaslapā. EK plāno informācijas pasākumu par Hop-on atbalsta mehānismu, bet tā datums vēl nav izziņots.

Papildus informācija:

Jānis Ancāns

Apvārsnis Eiropa Nacionālā kontaktpunkta vadītājs

+371 26494422

janis.ancans@lzp.gov.lv