PostDoc jaunumi
PostDoc jaunumi

7. oktobrī noslēgusies 1.1.1.9. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētījumi” pirmās atlases kārtas  projektu iesniegšana un kopumā šajā uzsaukumā saņemti 185 pētniecības pieteikumi no 20 zinātniskajām institūcijām. Tuvāko 3 mēnešu notiks pieteikumu izvērtēšana un pakāpeniski, līdz 2025. gada janvāra izskaņai, balstoties uz starptautisko ekspertu vērtējumiem, tiks sagatavoti lēmumi par finansējuma piešķiršanu.

"Pēcdoktorantūras pētījumi" atlases kārtas mērķis ir attīstīt jauno zinātnieku prasmes un palielināt zinātnisko kapacitāti, nodrošinot jauno zinātnieku karjeras uzsākšanas iespējas zinātniskajās institūcijās un pie komersantiem, kā arī pētniecības kompetenču pilnveidošanu, cilvēkresursu atjaunotni un kvalificētu speciālistu skaita pieaugumu. 

Projekta ietvaros ietvaros atbalstāmi tikai tādi pētniecības pieteikumi, kas sniedz ieguldījumu Latvijas viedās specializācijas stratēģijas mērķu sasniegšanā vai specializācijas jomu attīstībā, tai skaitā starpdisciplināri pētniecības pieteikumi, kas atbilst vismaz vienai no definētajām Latvijas viedās specializācijas jomām.

Pirmās atklases kārtā visvairāk pieteikumu saņemts RIS3 jomā - Viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas(68), Biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas jomā saņemti 47 pieteikumi, Zināšanu-ietilpīga bioekonomika jomā 30 pieteikumi, Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas - 29, vismazāk pārstāvētā joma ar 11 pieteikumiem - Viedā enerģētika un mobilitāte. 

Kopumā pētniecības pieteikumu pirmās atlases kārtas ietvaros pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 17 000 000 euro, no kuriem 20%, kas atbilst 3 400 000 euro, plānoti fundamentālo pētījumu īstenošanai.