PARAFood: Analītisko iespēju uzlabošana un datu nepietiekamības mazināšana, lai labāk izprastu hlorēto parafīnu piesārņojumu pārtikā
Sākums: 01.01.2024. Noslēgums: 31.12.2026.
-
Projekta numurs
-
lzp-2023/1-0559
-
-
Finansējums
-
291 237 EUR
-
-
Projekta vadītājs
-
Ingus Pērkons
-
-
Projektu īsteno
-
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR"
-
Zinātnes nozare
- Dabaszinātnes
Kopsavilkums
Hlorētie parafīni (CP) ir sarežģīti polihlorēto n-alkānu maisījumi. Lai gan tie ir klasificēti kā noturīgie organiskie piesārņotāji, daži no tiem joprojām tiek aktīvi ražoti. Pašreizējie pierādījumi liecina, ka centrālais CP ekspozīcijas avots cilvēkos ir uzturs. To zinot ir ārkārtīgi svarīgi kontrolēt CP piesārņojumu pārtikā. Tomēr CP klases savienojumu sarežģītība rada ievērojamas problēmas, kas apgrūtina precīzu laboratorisku analīžu veikšanu. Tādēļ pašreizējās zināšanas par CP piesārņojumu pārtikā ir nepilnīgas un nepietiek pierādījumu, lai efektīvāk nodrošinātu patērētāju drošību. Lai piedāvātu risinājumus augstākminētajam problēmām, projektā ir izvirzīti divi būtiski mērķi: i) mazināt analītiskās problēmas, kas saistītas ar CP mērījumiem pārtikā, un ii) sniegt būtisku ieguldījumu CP situācijas novērtēšanai pārtikā Eiropas patērētāja kontekstā. Pirmā mērķa sasniegšanai tiks izstrādāts uzticams un ērti ieviešams analītisko rīku kopums, kas vienkāršos instrumentālo mērījumu veikšanu un atvieglos datu pēcapstrādi un kvantitatīvo analīzi. Savukārt otrais mērķis fokusēsies uz visaptverošu CP izpēti augsta riska pārtikas produktos (t. i., zivīs, zivju produktos un augsti pārstrādātos pārtikas produktos). Pētījums ietvers ne tikai CP situācijas kvantitatīvo raksturojumu un risku izvērtējumu, bet pētīs arī CP transformācijas produktu klātesamību un izcelsmi. Projekta rezultāti tiks atspoguļoti 4 recenzētās publikācijās un 3 starptautiskās zinātniskās konferencēs.
Projektu konkurss:
Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu 2023. gada atklātais konkurss